Bal arıları da diğer tüm canlılar gibi iç güdüsel olarak üreme arzusundadır.Kolonide 3 farklı birey bulunmaktadır.Bu bireylerden ana arı ve işçi arılar dişi olup döllü yumurtalardan gelişirler.Ana arıların tek görevi yumurtlamak olup başka hiçbir işle ilgilenmezler.Yegane görevi yumurtlamaktır.16 günlük sürenin sonunda kuluçkadan çıkan ana arı ortalama 1 haftada cinsi olgunluğa ulaşır.

Cinsi olgunluğa ulaşan ana arı ilk müsait bir havada öğlen saatlerinde çiftleşme uçuşlarına çıkmaya başlar.Çiftleşme arzusu ile cinsel feromonları salgılayan ana arının bu arzusunu erkek bireyler 5km. mesafeden algılayabilir. Ortalama 4-5 maksimum 7-8 erkekle çiftleşen ana arı sperm kesesini doldurur ve hayatı boyunca bir daha çiftleşmez.Tüm hayatı boyunca kullanacağı spermleri sperm kesesinde depolar.

Başarılı bir çiftleşme ile kovanına dönen ana arıya çok özel bir ilgi alaka gösterilir.yaklaşık 2-3 gün içinde yumurtlamaya başlayan ana arı artık koloninin anasıdır.Ortalama ömrü 4-5 yıl kadardır.Yine 3-4 yıl verimli bir şekilde damızlık değerini korur.

Ana arıların dölsüz yumurtalarından erkek bireyler, döllü yumurtalarından dişi bireyler gelişir.Ana arı ve işçi arılar dişi arılardır.Ana arının diğer işçi arılardan tek farkı sürekli arı sütü ile beslenmesidir

Erkek arılar dölsüz yumurtalardan geliştiği için babaları yoktur. Anneleri tarafından dedeleri vardır.Bu eşeysiz üreme diğer hayvanlardaki üreme biyolojisi ile çelişmektedir.Erkek arılar çiftleşmeden sonra hayata veda eder.